MDN

Sportfysiotherapie

Wat is sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie, gericht op blessures, die ontstaan zijn tijdens of door het sporten. De klachten kunnen er voor zorgen, dat de prestaties van de sporter niet optimaal zijn of dat sporten zelfs helemaal niet meer mogelijk is. Belangrijk is om de oorzaak van de klachten te vinden. Door een specifieke benadering van sportblessures volgens de meest recente ontwikkelingen is een optimale behandeling van sporters mogelijk. Doel van de behandeling is niet alleen het genezen van blessures, maar ook het begeleiden en adviseren van de sporter, zodat een snelle en verantwoorde sporthervatting mogelijk is. De behandeling is ook gericht op het voorkomen van herhaling van dezelfde of andere blessures. Preventie is voor de sportfysiotherapeut heel belangrijk.

Wat doet een sportfysiotherapeut?

Tijdens het onderzoek wordt uitgebreid gezocht naar de oorzaak van de klacht of blessure en op welke manier de sporter belemmerd wordt in het beoefenen van zijn of haar sport. Dit gebeurt middels een vraaggesprek en een sportspecifiek onderzoek. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de manier van bewegen tijdens het beoefenen van de sport. Iedere sport heeft kenmerkende bewegingen, die vaak voorkomen en iedere sporter doet dat op zijn eigen unieke manier. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de manier van trainen, bijvoorbeeld de trainingsopbouw, de trainingsintensiteit en de trainingsarbeid. Tijdens de behandeling zal er gewerkt worden met gebruik van de ReHa-boom. Dit is een revalidatie methode waar de diverse stappen van de sport worden doorlopen. Daarnaast zal de sportfysiotherapeut u adviseren, instructie en voorlichting geven. Zonodig zal er een aanpassing in de trainingsarbeid aangebracht worden om tot een uitgebalanceerd trainingsprogramma te komen. Op deze manier kan de sporter, met behoud van zo veel mogelijk activiteiten, op een optimale manier revalideren. Er wordt gewerkt aan:

  • het verbeteren van het uithoudingsvermogen
    het verbeteren van spierkracht
    het analyseren en trainen van sportspecifieke handelingen
    het verbeteren van de co├Ârdinatie

Op deze manier trachten wij goede voorwaarden te scheppen, zodat de revalidatie zo vlot mogelijk verloopt en de sporter zo snel mogelijk zijn of haar sport kan beoefenen op het gewenste niveau.

Wie betaalt de sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie wordt vergoed, net als reguliere fysiotherapie, vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u aanvullend verzekerd bent.

Browser niet ondersteundUw browser is verouderdHierdoor kan de website die u wilt bezoeken niet (goed) worden weergegeven. Ook is werkt uw huidige browser niet meer volgens de laatste veiligheidseisen. Update uw browser of ga naar whatbrowser.org voor meer informatie of om een andere browser te downloaden. Heeft u al een andere browser zoals Chrome of Firefox geïnstalleerd? Gebruik dan uw andere browser om deze website te bezoeken.