Moutlaan 2
7523 MD Enschede
T 053 432 68 94
info@coppenslubbers.nl

Beweegprogramma COPD

Bewegen geeft lucht

Voelt u zich benauwd bij inspanning? Hebt u last van hoestbuien? U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen. Het omgekeerde is echter waar!

Het is juist extra belangrijk dat u beweegt wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem hebt (kortweg COPD). Als u minder beweegt, krijgt u juist eerder klachten en nemen uw mogelijkheden steeds verder af.

Speciaal voor mensen met COPD is er een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens het programma begeleidt een fysiotherapeut met specifieke deskundigheid op het gebied van COPD u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl.

Wat levert het beweegprogramma u op?

Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. U ervaart minder benauwdheid, krijgt meer uithoudingsvermogen en leert verantwoord bewegen.

  Ademhalingsklachten

  Mensen met COPD hebben problemen met de ademhaling. Periodes van kortademigheid komen regelmatig voor. Dit kan gepaard gaan met chronische of vaak terugkerende hoest en overmatige slijmproductie. Luchtvervuiling en roken zijn belangrijke prikkels die hoesten kunnen veroorzaken. Kortademigheid kan ontstaan door een vernauwing van de luchtwegen ten gevolge van een verminderde longfunctie. Bij chronische bronchitis is de vernauwing van de luchtwegen permanent aanwezig. Bij emfyseem is een deel van de longblaasjes kapot, waardoor de longfunctie ernstig is beperkt.

  www.astmafonds.nl

  www.luchtpunt.nl

  www.astma-copd.nl

  Folder: COPD