Calcium en vitamine D in de lift

Calcium en vitamine D3 spelen een belangrijke rol bij botopbouw. Calcium is nodig voor botaanmaak. Vitamine D3 helpt calcium op te nemen in het lichaam.

Wanneer
Bij mensen met botontkalking (osteoporose) bestaat een verhoogd risico op botbreuken. Bij een laag risico op botbreuken volstaan leefstijl- en voedingsadviezen. Bij matige risico’s komt toediening van in eerste instantie alleen vitamine D3 en zo nodig ook calcium om de hoek kijken. Als het breukrisico hoog is, komt toevoeging van bisfosfonaten in aanmerking.

Niet iedereen
Volgens de huisartsenstandaard komt niet iedereen zomaar voor extra calcium en vitamine D3 op doktersrecept in aanmerking. Mensen met een verhoogd botbreukrisico zal in eerste instantie worden geadviseerd om per dag ten minste 1000 tot 1200 mg calcium in de voeding tot zich te nemen. Dit komt neer op ongeveer vier zuivelconsumpties, zoals 4 glazen melk of 4 plakken kaas.

Zonlicht
Vitamine D3 wordt onder invloed van zonlicht door de huid aangemaakt. Daarom wordt mensen ook geadviseerd naar buiten te gaan en gedeelten van de huid aan het licht bloot te stellen. Als het niet lukt om met genoemde leefstijladviezen voldoende calcium in het lichaam op te nemen, komt suppletie in de vorm van geneesmiddelen in aanmerking.Tip: Naar buiten!Maak gebruik van uw vrije dagen en ga eens lekker naar buiten. Gezond en goed voor sterke botten!

Bron: SFK

This entry was posted in Fysio. Bookmark the permalink.