Moutlaan 2
7523 MD Enschede
T 053 432 68 94
info@coppenslubbers.nl

Echografie

Echo wordt in onze praktijk gebruikt voor beoordeling van muskuloskeletale (spier/bot) aandoeningen van de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel/achillespees. Het is van toegvoegde waarde bij de beoordeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Echografie is pijnloos en kan zo vaak als gewenst worden herhaald.

Peter Coppens en Henny Lubbers zijn beiden gecertificeerde echografisten en aangesloten bij het EchoNetwerkTwente. Daarnaast hebben ze nog gespecialiseerde Master cursussen gevolgd van de schouder (Henny en Peter), heup en knie (Henny).

Toegevoegde waarde Echografie

Echografie biedt tegen lage kosten een non-invasieve methode om diagnostische informatie te krijgen van het bewegingsapparaat. Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Als de behandelaar zelf het onderzoek uitvoert bij de patiënt ziet hij onmiddellijk de dynamische beelden, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren. Tijdens echografisch onderzoek kan de patiënt actief participeren door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe of afnemen. De behandelaar kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden welke hij ziet.

Wat is de toegevoegde waarde in de praktijk ?

Het gebruik van diagnostische echografie binnen een (sport) fysiotherapie praktijk heeft als doel om visueel inzicht te krijgen in de vermeende pathologie van de patiënt. Hierdoor kan er sneller een diagnose worden gesteld en daarmee het meest juiste behandelbeleid worden gestart. Tijdens de behandelingen kan men met behulp van diagnostische echografie regelmatig visuele feedback krijgen betreffende de ontwikkeling van de aandoening en het gevolgde beleid. Indien nodig kan het beleid tussentijds worden aangepast naar aanleiding van de in beeld gebrachte resultaten.

  Indicaties en ziektebeelden van het bewegingsapparaat

   

  Spieren rupturen, littekens, calcificaties
  Pezen tendinopathieën, rupturen , (sub-) luxatie, calcificaties
  Bursae bursitis , vochtcollectie
  Ligamenten contusies, distorsies, rupturen
  Kapsels capsulitis, rupturen
  Kraakbeen arthrose, defecten
  Meniscus rupturen
  Botten corpora libera, fracturen
  Cysten ganglion, Bakerse cyste, synovia
  Corpora libera glas- en metaalfragmenten, splinters
  Zenuwen tunnelsyndromen